'Zeker 500 biologische boeren te weinig in Nederland'

apr 05 2016

‘Zeker 500 biologische boeren te weinig in Nederland’

Nederland heeft zeker 500 biologische boeren te weinig. Daardoor is de vraag van consumenten en supermarkten naar biologische producten veel groter dan het beschikbare aanbod.

Nederland telt momenteel bijna 1500 biologische agrariërs. Dat aantal is de laatste jaren nauwelijks opgelopen, blijkt uit cijfers van het CBS. “Er komen er bij en er vallen er af. Grosso modo verandert er te weinig”, zegt Bavo van den Idsert, directeur van brancheorganisatie Bionext. “Wat dreigt, is natuurlijk dat er meer bio-producten geïmporteerd gaan worden. En dat is natuurlijk zonde.”

Wat boeren tegenhoudt om de stap naar biologisch te maken, is de omschakelperiode van twee jaar. In die jaren moeten ze wel werken via de biologische regels, maar mogen ze de producten nog niet verkopen als biologisch. Dat betekent: hogere kosten en minder opbrengsten. Van den Idsert: “Dat is een enorm knelpunt. Je hebt het soms over tienduizenden euro’s aan inkomstenderving. Dat kunnen niet alle boeren zomaar opvangen.” Lees verder…. ‘Zeker 500 biologische boeren te weinig in Nederland’

Leave a Reply